Pépinière des Deux Caps
(ex - HOSTAS & ZO)
  Hosta   - Agapanthus -  Heuchera
  Hosta Heuchera Agapanthus Contact Agenda Order online
 
Updated: 29/01/16  
 

AGAPANTHUS IN JE TUIN

                   
    Agapanthus_tuin  
Op je reis naar het zuiden heb je ze zeker al opgemerkt: die spectaculaire bolvormige blauw of witte bloemen op statige hoge stelen, indrukwekkende grote groepen, in bloemperken of gewoon aan de kant van de weg of in pot op een terras. Menigeen is verliefd geworden op deze plant die Agapanthus heet. Nederlandse namen zijn Bloem der Liefde en Afrikaanse lelie. Sommigen hebben een plant mee naar huis genomen bij wijze van souvenir. Maar niet altijd met succes: je Agapanthus heeft de eerste winter niet overleefd of bloeit nauwelijks. En toch kan een Agapanthus groeien en bloeien in jouw tuin, zelfs in onze noordelijke contreien. Enkele tips voor het welslagen van uw Agapanthus:
 
                   
   

Tip 1: Kies voor een bladverliezende Agapanthus voor in de tuin.

Er bestaan namelijk 2 types Agapanthus: de bladhoudende en de bladverliezende Agapanthus. 
De bladhoudende is de meest courante Agapanthus. Je kent ze ongetwijfeld van Bretagne en Madeira. Dit is ook het type dat je in de meeste tuincentra vindt. Deze planten moeten in een pot en in de winter steeds naar binnen. De beste selecties hiervan bieden wij aan.

Het andere type is de bladverliezende Agapanhus. Deze komt oorspronkelijk uit de bergen en hoogvlaktes van Zuid-Afrika, waar het ook vriest ! Deze bladverliezende Agapanthus kan in volle grond dus flink wat vorst verdragen. Zo’n Agapanthus herken je doordat zijn blad in de herfst volledig verwelkt en los komt (zoals bijvoorbeeld bij hostas). Van dit type Agapanthus bieden wij een groot assortiment aan. (catalogus).

 
Bladverliezende Agapanthus bladverliezende Agapanthus
 
   

Agapanthus_Arctic_Star
van wit naar verschillende
tinten blauw tot bijna zwart 

 

Tip 2: Veel zon.

Van oorsprong komt Agapanthus uit Zuid-Afrika en is een echte zonneklopper. Plant hem dus in de volle zon of minstens een plaats waar de felle middagzon komt.

Tip 3: Drainage

Zorg voor een goede afwatering van de bodem.
Hebt u een zware kleigrond, graaf dan een plantgat van minstens 30 cm diep en breed. Het is wat zwoegen, maar later wordt u er rijkelijk voor beloond! Daarna vul je het plantgat met een mengeling van 1/3 deel uitgegraven grond, 1/3 potgrond of compost en 1/3 grof rijnzand en/of grint.

 
   

Tip 4: Eten en drinken

Alhoewel een Agapanthus droogte uitstekend verdraagt, is het toch beter om uw Agapanthus in bloei 1x per week flink te gieten tijdens een droogteperiode.
Voeding geef je best 2 keer per jaar: in het begin van de lente, zodra de eerste bladeren zichtbaar zijn en nog een keer na de bloei. Gebruik een meststof dat niet te rijk is aan stikstof (N van NPK, bv een meststof voor tomaten).

 

Agapanthus_inapertus_Sky
Agapanthus inapertus 'Sky' met afhangende bloemen

 
      Agapanthus_Misty_Dawn
 

Tip 5: En wat in de winter?

Bladverliezende Agapanthussen verdragen flink wat vorst (tot –20°C), indien de grond voldoende gedraineerd is (zie tip 3). Voor alle zekerheid raden wij u aan om een winterdek te voorzien van dode bladeren of stro. Met wat kippengaas of vliesdoek erover blijft alles netjes op zijn plaats. Is de lente echt in het land, dan mag dit winterdek er weer af.

 

Agapanthus' Misty Dawn', een donkerblauwe bloem boven
bleekgroene bladeren met witte tippen